BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Електрическите тротинетки – с до 25 км/ч.

електрическите тротинетки

Всички електрически тротинетки трябва да развиват скорост до 25 км/ч. Това ще бъде една от поправките в Закона за автомобилните превози, които бяха обсъдени по време на заседание на ресорната транспортна комисия с участието на Министерството на транспорта и бранша.

Ограничението ще бъде записано и като едно от изискванията към вносителите на тови вид транспортни средства.

„Това ще е основно изискване към вносителите. Превозните средства трябва да са произведени с тези параметри и не трябва да завишават заложените в закона. Както и при превозните средства, всяка манипулация подлежи ред и на контрол“, обясни пред депутатите директорът на „Автомобилна администрация“ Бойко Рановски и допълни, че след закупуване няма да подлежат на регистрация.

„В цяла Европа има проблем с тези индивидуални превозни средства. Ние взехме информация от няколко европейски държави и добавихме някои условия с оглед на българската обстановка, така че те да бъдат ограничени и регулирани по някакъв начин“, обясни мотивите Попов.

По време на разговорите с доставчиците е станало ясно, че вграденият GPS освен да следи за местоположението на превозното средство, ще има и ограничаваща функция на скоростта до 18 км/ч в парковете и 25 км/ч извън тях.

МВР предлага водачите на тротинетки и скутери да носят каска и светлоотразителни елементи, да не се движат по пътища и улици, на които максимално разрешената скорост за движение е над 50 километра в час, да не превишават максимално допустимата скорост от 25 километра в час, да са на възраст не по-малко от 16 години.

Източник: TVN

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!