BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Д-р Ангел Кунчев: 2 – 2,5 месеца ще продължи епидемичната вълна

Епидемичната вълна

Епидемичната вълна, която можем да очакваме, би следвало да е в продължителност на два месеца и половина.

Това каза главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. По думите му, това е третият коронавирус, с който се сблъсква човечеството и на база на преживяното в Китай, донякъде вече и в Европа, може да се твърди, че ние сме в началото на сериозен епидемичен подем.

Той допълни, че се надяват с промяна на времето, подобно на другите респираторни вируси значително да се ограничи разпространението на вируса. Надяваме се това да се случи и с този, но нямаме гаранции, отбеляза д-р Кунчев.

Пикът ще зависи от това какви мерки взимаме. В света имаме няколко модела на поведение. Резултатът от тези мерки е доста различен, коментира Ангел Кунчев. Примери в това отношение са страни като Италия и Испания.

Същевременно във Виетнам, който е много близо до Китай, доста активно успяха да ограничат разпространението. По думите му това е резултат не само на мерки, но и на мисленето на обществото и на неговия манталитет като цяло. Кунчев бе категоричен, че по-голяма част от мерките са в ръцете на отделния човек, в неговото съзнание да спазва указанията. “Това ще е ключово за това каква ще е заболеваемостта”, отбеляза Кунчев.

Източник: TVN

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!