BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Държавата поема 60% от заплатата на работещите в засегнатите фирми?

Доказано засегнатите от намаленото потребление и от временното затваряне на тяхната дейност търговски дружества ще могат да кандидатстват за субсидиране на 60% от възнагражденията на техните служители за период от един месец.

Това съобщи министърът на финансите Владислав Горанов на брифинг в Министерския съвет. Това ще стане с ресурс от държавата и допълнително капитализиране на Българската банка за развитие. Разходите ще бъдат за сметка на препрограмиране на съществуващите оперативни програми, т.е. по-малко да се товари националният бюджет.

Работодателите, които са засегнати от ограниченото потребление и нарушаването на веригата за доставки, и имат намерение да съкращават служители, да не го правят, ако преценят на първия етап, а да кандидатстват пред Агенцията по заетостта – за тези служители, за които те са имали намерение да съкратят работни места. Вместо да ги освобождават, държавата през осигурителната система да поеме, така както предвижда законът по отношение на освободените служители, за първия месец – вместо безработица от фонда на Държавното обществено осигуряване да се предоставят под формата на помощ за тези бизнеси 60% от възнаграждението, поясни Горанов.

От утре ще бъдат отделени 20 милиона лв. от Оперативна програма за човешките ресурси, които ще могат да бъдат използвани приоритетно за допълнително възнаграждение на персонала, който е ангажиран на първа линия в здравните лечебни заведения. По думите на социалният министър Деница Сачева, в рамките на следващите 3 дни допълнителни 20 милиона лв. ще бъдат на разположение на общините, за да подкрепят и да разширят обхвата на патронажната грижа, която изпълняват.

Предвид факта, че нарастват обемите на защитни средства – маски, облекла и друго оборудване е взето решение за създаването на логистично-координационен център с ръководител комисар Николай Николов.

Тази нова структура ще има за цел да обезпечи по най-бърз начин заявяването, произвеждането на нужните количества защитни материали и оборудване и адекватното им разпределение до всички, които имат нужда.

Източник: TVN

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!