BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Дъжд и застудяване през новата седмица

Облаци, валежи

Новата седмица започва със значителни валежи, прогнозират синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология.

Днес ще бъде предимно облачно и на много места ще има валежи от дъжд. След обяд в Западна България и Родопската област ще се усилят и ще са значителни по количество. В източните райони ще е почти без валежи. До обяд в западните части на Дунавската равнина ще е почти тихо, отново ще се образуват мъгли; след обяд вятърът ще се ориентира от северозапад и ще е слаб. В източната половина на страната и крайните южни райони ще духа до умерен, след обяд временно силен вятър от юг-югоизток. Минималните температури ще са предимно между 3° и 8°, максималните ще са от 5°-6° в северозападните райони до към 15°-16° в източните. Оранжев код за значителни валежи (между 25 и 35 литра на кв.м.) е обявен за областите Перник, Кюстендил, Благоевград и Смолян, а за Видин, Враца, Монтана, София-област, София-град, Пазарджик, Пловдив и Кърджали кодът е жълт. Валежи от сняг ще има над 1500 метра надморска височина.

Във вторник сутринта на отделни места в източната половина от страната все още слабо ще превалява, но и там валежите бързо ще спрат. Облачността ще се разкъса и ще намалее. Ще духа вятър от запад-северозапад, сутринта в повечето райони умерен, впоследствие ще отслабва.

В сряда ще има разкъсана облачност, но от запад отново ще се увеличава и вплътнява, а вечерта ще започнат валежи от дъжд. Вятърът отново ще придобие южна компонента. Ще се понижат сутрешните температури; дневните слабо ще се повишат.

В четвъртък и петък през страната ще премине ново атмосферно смущение. Ще има валежи, предимно от дъжд, на повече места през първия ден, а през втория – ще са главно в Южна България. Ще бъде и ветровито; вятърът ще се ориентира от запад-северозапад, ще бъде умерен, временно силен. Ще нахлува студен въздух и в петък дневните температури ще се понижат чувствително.

В събота вятърът ще отслабне. Вероятността за валежи е малка, но ще остане предимно облачно. Ще бъде сравнително студено, ще се понижат и минималните температури. В неделя от югозапад отново ще завали дъжд. С обръщане на вятъра от изток-североизток ще застудява още и в западната половина от страната дъждът ще премине в сняг.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!