BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Днес е Гергьовден – Ден на храбростта, празник на Русе

Ден на храбростта

Република България, за Ден на храбростта и Българската армия, както и за Празник на Русе.

Свети Великомъченик Георги Победоносец е почитан и славен и от християни, и от мюсюлмани. Чества се и като главен празник на циганите в България. Отбелязва се като имен ден на носещите имената Георги, Гергана, Гинка, Галина, Галя, Ганка, Ганчо и др.

Като Ден на храбростта и Българската армия празникът е официално учреден на 9 януари 1880 г. с указ № 5 на княз Александър. През 1946 г. комунистическото управление прекъсва традицията на празника, която е възстановена на 27 януари 1993 г. с постановление № 15 на МС.

По традиция празникът се отбелязва с военен парад. За съжаление, заради пандемията от коронавирус, тази година гергьовденски парад няма да има.

Гергьовден е също така празникът на скотовъдите и на земеделските стопани. По традиция на празничната трапеза на Гергьовден във всеки български дом присъства печено агне или ястие от агнешко месо.

Св. Георги е роден в Кападокия (Мала Азия). Като талантлив пълководец едва 20-годишен получил висока военна титла. Той станал страстен привърженик на Христовата вяра. По тази причина през 288 г, по времето на имп. Диоклетиан, бил подложен на жестоки изтезания и след това обезглавен. Канонизиран е като светец-покровител на войната и войската. Народните поверия и легенди му приписват и ролята на змееборец и драконоборец. Именно този момент от битието на св. Георги е наложен от иконографията, където най-често се използва в който св. Георги пробожда дракона с копието си.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!