BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Дигата край Сандрово компрометирана, проверяват съоръженията до Нова Черна

Областният управител Галин Григоров е разпоредил проверка на дигите по Дунав между Сандрово и Нова Черна, съобщиха от областната управа в Русе.

Поводът са сигнали за компрометирано състояние на предпазната дига между селата Бръшлен и Сандрово. Една от причините за лошото състояние на 20-километровата дига са тежкотоварните автомобили на дърводобивни фирми, които минават през нея. В тази връзка областният управител Галин Григоров и главният секретар на Областна администрация са се запознали на място с експлоатационното състояние на дигите по поречието на река Дунав.

Ще бъдат набелязани конкретни мерки и ще бъдат дадени предписания за недопускане по-нататъшното компрометиране на хидротехническите съоръжения. Посочените действия ще бъдат осъществени при стриктно спазване на действащата нормативна уредба в областта на кризисния мениджмънт.

На база извършената проверка ще се изготви проектно-сметна документация за кандидатстване пред междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, тъй като бюджетът на „Напоителни системи“ в Русе е ограничен и не позволява извършването на всички необходими дейности.

Ще бъде извършено и пълно ревизиране функционалното състояние на дигите, уверяват ат областната управа.

Ще се търси начин и за оптимизиране действията на компетентните институции, включително и чрез иницииране на законодателни промени, засягащи недопускане нарушаване целостта на дигите при извършване на регламентирана сеч.

Източник: TVN

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!