BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Ден на родилната помощ, празнуват акушери и гинеколози

В българския празничен календар 21 януари се отбелязва като Ден на родилната помощ, професионален празник на акушерите и гинеколозите.

В деня на празника се отдава почит на хората, допринесли за развитието на родилната помощ – лекари и акушерки. На този ден, професионалистите в родилната помощ правят равносметка, а пациентите им изказват своята благодарят и признание за проявените грижи и всеотдайност. Чества се официално от 1951 година, когато 21 януари е обявен за Ден на родилната помощ и на акушерките и гинеколозите.

Празникът е популярен още като Бабинден. Според църковния календар това е денят след Ивановден, затова с календарната реформа на Българската православна църква през 1968 г. Бабинден се измества на 8 януари. Така се стига до отбелязването на деня а две дати – на 8 януари като Бабинден и на 21-ви като Ден на родилната помощ.

Честит празник на хората, помагащи на новия живот да се появи на бял свят!

Източник: TVN

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!