BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Двама нови почетни граждани на Русе

Мирослав Славчев

Церемония по връчване на званието “Почетен гражданин на Русе” се състоя на днешния 6 май, който е и празник на града.

С решение на Общинския съвет с най-високото почетно звание са удостоени дългогодишният директор на международния фестивал “Мартенски музикални дни” Ива Чавдаров и посмъртно алпинистът Иван Томов.

Удостоверенията за отличията бяха връчени от председателя на Общинския съвет в Русе Иво Пазарджиев и от кметът на града Пенчо Милков.

Ива Чавдарова е отличена за цялостен принос в сферата на културата. Тя ръководи вече близо 30 години успешно “Мартенски музикални дни” – най-стария и реномиран музикален фестивал в България.

“Приемам това отличие преди всичко като отговорност пред русенци и пред културната памет на Русе. Градът ни винаги е бил в центъра, в окото на българската култура”, каза при Чавдарова при получаване на наградата.

35-годишният алпинист Иван Томов получава посмъртно званието за изключителни постижения и ярък принос в развитието на алпинизма. Той загина на 17 май миналата година на слизане от четвъртия по височина връх в света – Лхотце /8545 м/, който ден преди това изкачи без допълнителен кислород.

“Иван обичаше много Русе и градът му отвърна със същата любов и с това признание. Той беше честен и упорит човек”, каза бащата на алпиниста Юрий Томов.

Заради извънредното положение празникът на Русе се отбелязва без масови мероприятия.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!