BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Грипът настъпва, вече има смъртен случай!

10 области

Увеличават се случаите на заболели от грип у нас, предупреждават от Центъра по заразни и паразитни болести.

Най-много са болните в София – 44, следват Смолян – 15 и Сливен – 13. Пикът на грипната епидемия се очаква през февруари. Заболели от грип има и в Бургас, Пловдив, Русе, Пазарджик, Кюстендил, Габрово и Враца.

В събота в Смолян след усложнения е починал 51-годишен пациент от с. Борино. В смолянската болница се лекува и 37-годишна жена, която вече се подобрява. Изписано е 7-годишно дете, също боледувало от свински грип.

Три грипни вируса са засечени тази зима в страната – свински грип, Виктория и тип А. Положителните проби са 94, като голяма част от тях са регистрирани тази седмица.

Медиците припомнят, че повишената температура е един от основните симптоми на грипа, заедно с кашлицата, възпаленото гърло и болките в мускулите.

Ако до третия-четвъртия ден, нали температурата не спадне, не се подобри състоянието на болния, трябва да се търси лекарска помощ.

Засега у нас преобладават случаите на грип тип А, който засяга предимно хората над 65 години, но пък свинският грип неслучайно се нарича пандемичен – при него много по-лесно се стига до епидемия. От началото на зимния сезон са регистрирани 41 доказани случая на заразени с т.нар свински грип.

Източник: TVN

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!