BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Грипът настъпва, броят на заболелите нараства

Увеличава се броят на заболелите от грип в страната. От днес Регионалната здравна инспекция в Монтана обяви грипна епидемия в областта. Това е първата област в страната, която стига до крайната мярка за тази зима. Превантивно се прекратяват свижданията в болниците, плановите операции, както и женските и детските консултации.

Общата заболеваемост в региона е 273 на 10 000 души, като най-засегнати са децата от 5 до 15 години. От петък до края на седмицата учениците в региона излизат в грипна ваканция. Дали тя ще бъде продължена с още дни ще се реши в края на седмицата в зависимост от броя на болните от грип в лекарските практики, които се следят.

На прага на епидемията са и в Пловдив. Там се спират детските и женски консултации, плановите операции и свижданията в болници. Критичният праг от болни е преминат в Дупница и Сапарева баня. Шест общини, сред които Карнобат, Сунгурларе, Хисаря и Сопот също прекъсват учебните занятия и обявяват грипна ваканция.

Според лекарите е рано да се говори за грипна епидемия в цялата страна, но пикът на грипа се очаква в следващите дни – до края на месец януари и първата седмица на февруари.

Съвет на лекарите към пациентите е щом се разболеят да се изолират, за да не заразяват и други хора.

Източник: TVN

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!