BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

ГЕРБ останаха сами за промените в Изборния кодекс. Патриотите пак с изненади

Правната комисия на парламента отхвърли предложението на ГЕРБ половината депутати във Велико Народно събрание (ВНС) да се избират мажоритарно в един тур.

Това стана по време на второто четене в Правната комисия на Парламента, на внесените поправки в Изборния кодекс от премиера и мнозинството от ГЕРБ.

Идеята за ВНС дойде от премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов във видеообръщение към нацията преди месец, с което той призова да се приеме нова конституция.

При обсъждането му в парламентарната правна комисия  днес срещу идеята  се обединиха БСП, ДПС и дори партньорите на Бойко Борисов в управлението – „Обединени патриоти“.

Патриотите се възпротивиха с аргумента, че така се нарушава конституцията – основният закон повелява, че велик парламент се избира по общия ред, което означава, че не може да се приемат специални правила само за него

Социалистите принципно се обявяват срещу провеждането на избори за ВНС. На същата позиция е и движението на Ахмед Доган.

При гласуването в комисията импровизираната коалиция надделя над ГЕРБ. Очаква се същото да се повтори и при разглеждането на законопроекта в пленарната зала на парламента.

Правната комисия днес одобри изборите за парламент да се провеждат и с машини, и с хартиени бюлетини. Това стана с гласовете на депутати от управляващата коалиция между ГЕРБ и „Обединени патриоти“.

Въпреки че преди година депутатите бяха решили на следващите парламентарни избори да се гласува само с машини в секциите с над 300 души, сега депутатите върнаха и хартиената алтернатива за гражданите, а темата вдигна градуса, защото привърженици на машинното гласуване се оказаха само депутатите на БСП.

От БСП предложиха да може да се гласува само машинно в секции с над 300 избиратели, но бе отхвърлено.

Мнозинството в правната парламентарна комисия възложи на Централната избирателна комисия да купи или да наеме машините за гласуване.

Експертите предупредиха, че едновременно гласуване с машини и бюлетини е безсмислено и затруднява изборната администрация.

ДПС поиска да няма уседналост. Предложението не мина.

ВМРО настояха да паднат номерата в бюлетините. Предложението не мина.

Депутатите обсъждаха и  другата гореща част от изборните промени-правилата за избор на Велико народно събрание. Предвиждат се нови правомощия на ЦИК във връзка с това, както и въвеждането на смесена избирателна система.

Цялото заседание на Правната комисия бе доминирано от скандали.

По време на работата на Комисията, през отворените прозорци  протестиращи викаха „Оставка“.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!