BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

ГДБОП предупреждава за активна СПАМ атака

ГДБОП предупреждава за активна СПАМ атака спрямо гражданите. Целта е да бъдат заразени компютърни конфигурации и смарт устройства. Използва се името на Министерство на вътрешните работи, а съобщенията се изпращат от нереален адрес [email protected] с име „Пътна полиция МВР“. Те съдържат прикачен файл, представен като електронен ФИШ от КАТ или призовка за друго нарушение по Закона за движение по пътищата.

МВР напомня, че такава практика не съществува и всяко едно подобно съобщение е измамно. Получателите не трябва да го отварят и незабавно да го изтрият.

От отдел „Киберпрестъпност“ посочват, че вече така наречените „спамове“ придобиват съвсем нов облик. Обичайната им цел за разпращане на рекламни материали вече е изменена в заразяване на устройствата. Сигнализират и за други кибератаки, при които потребителите са изнудвани да плащат определени суми в крипто валута. При отказ се разпространяват нецензурни снимки на лицата.

Всеки месец с помощта на големите интернет доставчици се извършват действия за спиране на подобни атаки, но когато техните източници се сменят, има период, в който те са активни и засяга потребители в интернет пространството.

Източник: TVN

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!