BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В навечерието на 9 май: Почистиха и обновиха паметници в Русе

Два монумента в Русе – Братската могила и Паметника на жертвите от тоталитаризма бяха реставрирани и почистени в навечерието на Деня на Европа, съобщиха от общинската администрация.

Денят, в който се навършват 75 години от края на Втората световна война, и който символизира мира и единението, беше избран от Община Русе и твореца, за да покажат солидарността между хората, независимо от техните политически убеждения.

Задачата за възстановяване на паметниците е възложена от Общината, а грижата за монументите поема художникът-реставратор Ясен Янков. По време на огледите на Братската могила той констатира проблеми с мраморната облицовка и липса на част от буквите върху нея. Плочите са възстановени, а реставраторът отлива 17 бронзови букви, които поставя на мястото на липсващите.

Паметникът на кавалерите на съпротивата срещу тоталитаризма в Русе е другият монумент, към който Ясен Янков насочва усилията си. Въпреки разположените видеокамери в непосредствена близост до монумента, той също става жертва на вандализъм. Към днешна дата повърхностите му са напълно почистени от множеството графити, а отчупените във времето ръбове, са запълнени.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!