BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В Канада превръщат въглеродни емисии в сапун

В Канада превръщат въглеродни емисии в сапун

За да се намали количеството на въглерода, отделян в атмосферата в резултат на човешката дейност, канадската компания CleanO2 реши да го превърне в полезен продукт, който хората ценят и са готови да закупят.

Стартъпът е разработил и продава устройство, наречено CARBiNX (с размерите на два хладилника), което улавя емисии на въглероден диоксид (използвайки хидроксид за абсорбирането им) от индустриални пещи и бойлери, и ги превръща в поташ – богата на калий сол, пише сайтът ZME Science.

Така получената суровина се използва за направата на сапун, перилни препарати и други продукти за фармацевтичната индустрия и земеделския сектор и може да се продава. Сред клиентите на канадската фирма е козметичната компания Lush Cosmetics, която влага калиевия карбонат в част от продуктите си.

Към момента в канадските провинции Албърта и Британска Колумбия са инсталирани 14 подобни устройства, а планът е до края на годината броят им да се увеличи до 40.

Източник: TVN

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!