BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Вързаното с вериги дете в Провадия било проблемно

Настаниха в Кризисен център във Варна 14-годишното момиче, което беше открито с верига на крака в двора на Професионалната гимназия по туризъм в Провадия. Направена му съдебно-медицинска и психиатрична експертиза. Междувременно Прокуратурата започна разследване, по случая се самосезира и Агенцията за закрила на детето.

През следващите 3 месеца детето ще остане на сигурно и защитено място, в кризисен център във Варна. Там с него вече работят психолози. Момичето беше открито вчера сутринта от охранител в двора на Професионалната гимназия по туризъм в Провадия.

“С някакъв балтон беше, надолу с къси гащета и трудно ходеше. Видях я, че се навежда да вдига нещо от крака си. И като отидох по-близо видях, че е закопчана с верига около крака и с катинар.Веригата беше не синджир, а веригата беше тежка. Не можеше да ходи без да я държи”, разказва Светльо Трифонов.

Обадил се на директора на училището, после и в полицията, които прибрали детето.

“Гюлджан е наша ученичка в 8 клас. Приета е по общия ред, т.е. не е дете със специални образователни потребности, живо дете, усмихнато. Не живее при семейството си, изоставена е от майка си и от баща си и се отглежда от леля й”, обясни Тихомир Тодоров – директор на ПГ по туризъм в Провадия.

Лелята вързала момичето, за да не бяга от вкъщи и да краде от съседите. Детето е избягало късно вечерта от вкъщи, като се е освободило от леглото, където е спяло. Но веригата е останала на крака му и с нея то отишло в двора на гимназията, където е пренощувало до сутринта .

“По принцип детето е проблемно, регистрирано за кражби и за чести бягания от вкъщи. Рагистрирано е в комисията за борба с противобществени прояви към общината.”, коментира кметът на Провадия Жоро Илчев.

Няма сигнали за домашно насилие над момичето в миналото. Социалните проверявали семейството, но не открили нищо притеснително. Директорът на училището обяснява, че лелята се е интересувала от детето. Искала му е седмично разписание и питала кога момичето ходи и си тръгва от училище.

След инцидента и лелята, и институциите предпочитат да мълчат. Началникът на отдел Закрила на детето в Провадия Бисерка Йорданова отказва коментар и пренасочва към Агенцията в София.

Прокуратурата образува досъдебно производство за противозаконно лишаване от свобода на 14-годишното момиче. Тепърва ще се решава съдбата му – дали да бъде изведено за постоянно от дома на лелята и настанено при приемни родители или не. А община Провадия ще обмисля финансова помощ за близките, които са в много затруднено положение.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!