BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Вдигат заплатите на кмета и старейшините

постоянните комисии

Заплатите на кмета Пенчо Милков и на общинските съветници да бъдат увеличени от 1 февруари.

Това ще гласуват старейшините на предстоящата си сесия. От тази дата кметът ще се разписва срещу 2500 лв. месечно. Толкова, според нормативната уредба, ще бъде възнаграждението и на председателя на Общинския съвет Иво Пазарджиев.

Предложението е в изпълнение изискванията на чл. 21, ал. 1, т. 5 от ЗМСМА за определяне размера на трудовото възнаграждение на кмета, в рамките на действащата нормативна уредба, съобразявайки се с максимално допустимия размер и осигуреното финансиране по стандарти за общината.

Повече ще получават и общинските съветници. Както ТВН вече съобщи, предложението на председателя на Общински съвет Русе Иво Пазарджиев е за заседание на Общинския съвет старейшините да получават по 430 лв., а за заседание на постоянна комисия – по 110 лв. Досега те получаваха съответно 378 и 95 лв.

Последната корекция на възнагражденията на общинските съветници е била през 2014 г., мотивира се Пазарджиев. Към този момент минималната работна заплата е била 340 лв. От 1 януари 2020 г. минималната работна заплата е определена в размер на 610 лв.  Според Пазарджиев при увеличаване на минималната работна заплата следва да бъде увеличаван и размерът на възнагражденията на общинските съветници и най-вече на кмета на общината, с оглед натоварването му и отговорностите му.

Източник: TVN

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!