BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Васильовден е: Сурва, сурва година… догодина, до амина

Васильовден

На 1 януари, православната църква чества Васильовден. Именници са Васил, Василка, Веселин, Веселина, Вeсeлa, Веска, Василена, Василиса.

Почита се големия византийски църковен деец, богослов и писател Василий Велики. В църковната традиция Василий се слави като един от тримата най-прочути светители наред с Йоан Златоуст и Григорий Назиански. На Василий Велики принадлежи и идеята за активното милосърдие и активното добротворство като израз и реализация на Христовия закон на любовта и прошката. Той организира и първия благотворителен монашески център в Кесария, в който негови възпитаници дават безвъзмездна помощ на болни и страдащи.

Традиционен ритуал за първия ден на Новата година е сурвакането. Сурвакари обикалят къщите, за да пожелаят здраве и плодородие на стопаните с пожеланието:

”Сурва, сурва година,

весела година,

зелен клас на нива,

голям грозд на лозе,

жълт мамул на леса,

червена ябълка в градина,

пълна къща с коприна,

живо-здраво догодина,

догодина, до амина”.

Празникът е свързан с важен повратен момент в природата – Деня на зимното слънцестоене, което го прави подходящ за различни гадания и обреди с продуциращ характер.

За обредната трапеза се приготвят блажни ястия – блюдо с варена свинска глава; баница (или пита с пара), в която се слагат дрянови клончета, наречени на домашните животни, здравето, къщата, богатството; кокошка (пуйка); торта с елха, мед, жито, орехи, ошав. Първият залък от погачата момите и ергените слагат под възглавницата си, вярвайки, че когото сънуват, той ще е бъдещият им съпруг (съпруга). Около огъня или трапезата се гадае за предстоящи сполуки през Новата година.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!