BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

ВАП внесе протест срещу разрешителното за строеж на “Алепу”

Върховната административна прокуратура (ВАП) внесе протест срещу разрешението за строежа на “Алепу вилидж”, издадено на 10 септември 2018 от главния архтиект на Община Созопол.

Протестът идва след проверка на законността на строежа. На 5 юни ВАП сезира ДНСК за такава. В получения доклад е посочено, че разрешението за „укрепване на свлачище” в м. „Алепу” е издадено на 26.02.2018г.

На 28.08.2018 г. възложителят декларира, че разрешението няма да бъде използвано и че за укрепване на свлачището ще се използва укрепително съоръжение, което ще е интегрирано в конструкцията на бъдещото застрояване.

По повод заявление от 30.08.2018г. за съгласуване и одобряване на проекти и издаване на разрешение за строеж и виза от 07.08.2018г. от „Алепу вилидж”, главният архитект на община Созопол издал ново разрешение за строеж от 10.09.2018г. на същото дружество за курортен комплекс „Алепу вилидж“  (етапно строителство) – първи етап – „укрепване на свлачище” „Алепу вилидж” и втори етап – „курортен комплекс” – подземна и надземна част.

Строежът е определен като строеж първа категория. разрешението влиза в сила от 27.09.2018г. Допуснати са изменения в инвестиционния проект, както и допълване на новото строително разрешение. А месец по-късно е вписан и нов възложител, отново с одобрението на главния архитект на Созопол.

След анализ на всички получени материали от ВАП, съобразявайки, че разрешението за строеж е индивидуален административен акт, а влязлото в сила разрешение не подлежи на отмяна съобразно чл. 156 ал. 5 от ЗУТ, се заключава, че всяко следващо такова, засягащо същия поземлен имот и участници в административното, е нищожно.

По тези съображения Окръжна прокуратура – Бургас внесе в Административен съд – Бургас протест да се обяви за нищожно разрешение за строеж от 10.09.2018г. на името на „Алепу вилидж”, издадено от главен архитект на община Созопол за курортен комплекс „Алепу вилидж” . Протестът следва да спре и изпълнението на строежа.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!