BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Български лекари създадоха хранителна добавка срещу COVID-19

Unsplash

Пробив на български лекари в борбата срещу коронавируса. Наши специалисти създадоха хранителна добавка с профилактичен ефект, която подпомага лечението на COVID-19 и стимулира имунитета. Препаратът е реализиран под егидата на Министерство на здравеопазването и в сътрудничество с американски университет в щата Вирджиния. Учените, които са участвали в тази разработка, са академик Богдан Петрунов, проф. Георги Момеков и проф. Рахамин Шекерджийски. Ръководител на екипа е началникът на Клиничната лаборатория и клинична фармакология в Александровска болница д-р Добрин Свинаров.

Антиоксиданти, комбинирани с мелатонин – това е иновацията, създадена от българските учени. Те я съчетават с дългогодишна разработка в областта на имуностимулацията и така създават още едно оръжие в борбата с COVID-19, а и с вирусните инфекции като цяло.

“Тази комбинация освен, че укрепва имунната система, тя води и до стимулация на имунната система, затова е много подходяща като профилактично средство да се взима, това е изключително важно, защото тя стимулира вродения, естествения имунитет. Нашият препарат се приема не с гълтане, а със смукане, което значи, че стимулира и устната кухина, имунната система, локалния имунитет, което е много важно в случая”, разказа академик Богдан Петрунов.

Препаратът е предоставен на 400 медици от първа линия, за да го тестват, а резултатите от анкетните карти са повече от положителни. Той съдържа редица добре познати вещества, известни с положителното си действие, но все пак създава някои трудности при създаването му.

„Така например цинкът има много горчив вкус, ние трябваше да създадем таблетки, които са в устата там прониква вирусът, там престоява, там трябва да създадем един комфорт. Слагаме един мелатонин, който ние го направихме така, че да има 8-12 часово действие. Не толкова той, който влияе върху съня, а той че има антиоксидантно действие. Когато през деня приключи действието на препаратите, които имат профилактично действие започва да действа самият мелатонин“, обясни проф. Шекерджийски.

Кога медикаментът ще бъде широко разпространен в аптечната мрежа, зависи от здравното министерство.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!