Facebook

Батенберг узаконява Съединението

Княз Александър Батенберг узаконява Съединението

На 8 септември 1885 г. княз Александър Батенберг узаконява Съединението

Князът, който в деня на Съединението се намирал във Варна, пристига в Търново и издава прокламация, с която се обявява за “княз на Северна и Южна България”, а на следващия ден е вече в Пловдив и назначава трима комисари на мястото на временното правителство, което се отказва от пълномощията си. Междувременно княжеското правителство мобилизира армията си и изпраща наличните си войски в подкрепа на милицията в Южна България, Народното събрание, което се събира извънредно на 11 септември, утвърждава тези мерки, като гласува кредит от 5 милиона лева за покриване на военните разходи.

Този исторически акт е първата успешна стъпка по пътя към националното единение на българския народ и неговите земи. Единственото разграничение между двете части на страната, запазено до обявяването на независимостта на България през 1908 г., е това, че българският княз е формално назначаван от султана за генерал-губернатор на Източна Румелия.

На следващия ден, придружен от министър-председателя Петко Каравелов и от Стефан Стамболов, князът лично пристига в Пловдив и приветства Съединението. По ирония на съдбата една година по-късно на същия ден княз Александър I абдикира от престола под натиска на Русия и окончателно напуска страната.

Източник: TVN

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!