BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Байдън влиза в Овалния кабинет

Новоизбраният американски президент Джо Байдън днес ще се закълне и ще влезе официално в длъжност.

Малко след 12 часа местно време Байдън ще се закълне с ръка върху стара семейна библия, дебела почти 13 сантиметра. Химнът ще бъде изпълнен от Лейди Гага. Новият президент ще поеме и длъжността главнокомандващ на армията и след като поднесе венец пред паметника на Незнайния воин в Националното гробище в Арлингтън, ще се отправи към Белия дом, съпроводен от военни оркестри и почетна стража.

Джо Байдън и Камала Харис ще положат клетва, спазвайки противоепидемичните мерки. Парадите и баловете по случай инагурацията са отменени. Вместо хората, които не могат да присъстват заради Ковид-19, 200 хиляди американски знамена се развяват на Националната алея – емблематичната морава между Белия дом и Конгреса.

За първи път от инагурацията на Андрю Джонсън през 1869-та на събитието няма да присъства напускащият Белия дом президент.

Очаква се по-рано сутринта Доналд Тръмп да се качи за последен път на “Еър форс уан”, за да се отправи към имението си Мар-а-Ларго във Флорида. Обсъжда се провеждането на церемония на военното летище Андрюс, където 45-тия президент да произнесе реч и да бъде изпратен с военни почести. Междувременно 90-те служители в резиденцията в Белия дом разполагат само с около 5 часа, за да я подготвят за новите й обитатели.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!