BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Ананиев отстъпва, Наредба Н-18 пада?

Бъг в нов софтуер за касови апарати

Бъг в нов софтуер за касови апарати

Правителството се готви да отмени спорната Наредба Н-18 за касовите апарати, която изправи на нокти бизнеса в България.

Това става ясно от публикувано на сайта на Министерството на финансите съобщение, в което се казва, че във връзка с „обществения отзвук, възникнал в резултат на въвеждането на изискванията за отчитане на продажби чрез софтуер за управление на продажби в търговските обекти (СУПТО) и множеството сигнали за увеличаване на административната тежест и разходите за бизнеса, които тези изисквания създават, особено в условията на пандемията от COVID-19, която постави редица предизвикателства пред икономическите оператори, се подготвят промени в Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС) за отмяна на изискванията за СУПТО.

„След влизането в сила на промените в ЗДДС, Министерството на финансите има готовност да приведе Наредба Н-18 от 2006 г. за регистриране и отчитане чрез фискални устройства на продажбите в търговските обекти, изискванията към софтуерите за управлението им и изисквания към лицата, които извършват продажби чрез електронен магазин, в съответствие с него и да отмени въведените технически и други изисквания по отношение на СУПТО”, пише още в съобщението.

С това може би ще се сложи край на  продължилата около 2 години и половина битка за въвеждане на по-строг контрол върху отчитането на оборотите чрез фискални устройства в търговските обекти.

Последно влизането в сила на промените бе отложено за 1 март 2021 г., но изглежда новият финансов министър Кирил Ананиев се е съгласил промените изобщо да не се състоят.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!