BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Ако изборите бяха днес: 5+1 партии влизат в парламента

Ако изборите бяха днес, 5+1 партии щяха да имат свои представители в Народното събрани. Това показват резултатите от социологическо проучване на “Тренд”.

Сигурни участници към днешна дата изглеждат ГЕРБ (20.3 процента), БСП (18.1 процента), партията на Слави Трифонов (7.1 процента), ДПС (6.7 процента) и Демократична България (4 процента). ВМРО остава с 2.6 на сто подкрепа от всички анкетирани, което запазва реални шансове за представителство на партията на Каракачанов в следващия парламент. Проучването е проведено в периода 3 – 10 февруари 2020 г., анкетирани са 1007 души.

Резултатите показват лек спад на положителната оценка на работата на парламента (20 на сто), докато правителството се държи на сходни нива (28 на сто) в сравнение с последните месеци.

В челната петица на министрите с най-висока положителна оценка за работата си са: Томислав Дончев с 30 на сто одобрение, следван от Красен Кралев с 27 на сто, Екатерина Захариева 26 на сто и Младен Маринов и Емил Димитров, които са с 25 на сто одобрение.

В дъното на таблицата остават социалният министър Деница Сачева и министърът на правосъдието Данаил Кирилов, които са с по 12 на сто одобрение, вицепремиерът Марияна Николова и министърът на икономиката Емил Караниколов с 13 на сто одобрение и Росен Желязков с 14 на сто одобрение

При оценката за работата на президента се отчита лека ерозия без това да довежда до безпрецедентно ниски нива на подкрепа. Спадът вероятно се дължи на изнесените в публичното пространство разговори между него и командирът на Военновъздушните сили.

При армията, полицията, БНБ и Българската православна църква положителните оценки са по-високи от отрицателните.

ГЕРБ продължава да бъде първа политическа сила с малко над 2% преднина пред основния си опонент БСП. Партията на Бойко Борисов след местните избори се ползваше с традиционния „бонус“ на победителя от вота, но този ефект вече е консумиран, отбелязват от ТРЕНД.

Източник: TVN

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!