BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Агнешко, маруля, репички – задължително на гергьовденската трапеза

Гергьовденската трапеза

Агнешко, маруля, репички са задължителни атрибути на гергьовденската трапеза. На днешния ден Българската православна църква чества деня на Свети Георги Победоносец – мъченик за християнската вяра.

Според народните поверия Св. Георги е покровител на стадата, овчарите и земеделците. Традицията повелява на този ден да се коли агне, това трябва да бъде първото агне родено през годината. Преди да се заколи се захранва със зеленина и се запойва с вода. Агнето се пече цяло и се носи в църквата да бъде осветено. На този празник е важно присъствието на цялото семейство около трапезата. На нея освен печеното агне, трябва да присъства зеленина и свежи зеленчуци. Например маруля, пресен лук и репички. Изпича се и обреден хляб и се поднася прясно издоено мляко, сирене и извара.

С Гергьовден започва втората половина на стопанската година, завършваща на Димитровден. В българската традиционна духовна култура това е един от най-големите празници, символ на постоянните грижи и мечти за изобилие, за богатство и щастлив живот на българите.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!